Belysningstrenden 2013 gick hand i hand med inredningen

Tidningen Hus & Hem är en av Sveriges största inredningstidningar. Varje år skriver de om trender och mode som har varit under föregående år och vilka trender som förväntas komma under kommande år. Tre av de trender de fiskade upp inför 2013 var Ombonat, Metall, samt Läsfåtöljen.

Läslampa

De som vill inreda modernt och efter rådande heminredningsmode kan följa råden nedan. Visserligen finns det flera olika moden samtidigt men detta är generella råd som passar inom flera olika inredningsstilar. Tydligt är i alla fall att belysningstrender går hand i hand med övrig inredning.

Ombonat

Årets stil gick till den ombonade stilen. Det betyder att det svart/vita och den rena inredningen har fått ge vika för mer färger, former och detaljer. Mattor, kuddar och andra mjuka detaljer skapar en ombonad och hemtrevlig känsla. När det kommer till belysning är det viktigt att inte ha allt för stora ljuskällor. Det skapas en mer ombonad känsla med punktbelysning i olika former och självklarts ska dimmer installeras. Ljuskällor går även att gömma bakom gardin eller en växt för att det inte ska skapas alltför direkt ljus. Vill man bygga in belysning som inte synas i hörn bakom till exempel gardiner, så är tunna t5 lysrörsrännor (http://www.xcen.se/lysrorsrannor) ett smart val. Stilen inbjuder även till levande ljus både på bord, i hyllor och på väggar.

Metall

Det finns en lamptillverkare som heter Tom Dixon som är mycket känd för sina lampor i metall. De var något före sin tid när de släpptes sin metallkollektion. Andra designers hade tidigare inte fokuserat så mycket på detta material. Sakta men säkert har metalltrenden tagits emot av inredningsfolk och nu kan metall sägas vara en del av inredningstrenden. Lamporna är ofta i metall, guld eller silver och är mer i fokus än tidigare. En del lampor i hemmet ska inte bara vara snygga och fylla en lysande funktion. De ska även vara en av de möbler som drar ögonen till sig. Lampor har genom tiden haft en väldigt olika stor del av inredningen. Många gånger har man enbart fokuserat på hur belysningen skett. Men nu har alltså armaturen fått en större betydelse. Det samma gäller i butiker. Utseendet på belysning i butiker har fått större betydelse idag och då gäller det att armaturena är snygga. Spotlights monterade på takskenor finns i många olika varianter och de kan ge ett snyggt intryck i butiker. Läs mer om takskenor här: http://www.xcen.se/global-track-3fas-skensystem

Läsfåtöljen

Även om läsplattan och ljudboken blivit allt mer populära är det fortfarande på samma ställe vi vill njuta av de spännande historier som de bjuder på. Läsfåtöljen har till och med ökat i popularitet. Men en sådan fåtölj står aldrig ensam utan alltid med den mysiga läslampan. På så vis har även läslampans popularitet ökat. Inte kanske helt bara beroende på att svensken tycker om sin läsfåtölj utan även på grund av tekniska förändringar. På surfplattan beställs mat och kläder från internet, man läser e-böcker och ser på film. Även om det går att se på plattans egna skärm utan något stödljus så måste ögonen arbeta betydligt mer än om man har ett stödljus. Så även här fyller läslampan sin roll även om den inte behöver vara lika riktad som tidigare.

Belysning och inredning går uppenbarligen hand i hand. Den som vill få inspiration till vad som är på mode inom just belysning bör därför även titta på inredningsmode i allmänhet. Det går nämligen inte att inreda snyggt utan bra belysning. Belysningen i sig fyller heller ingen funktion utan en inredning att belysa. Detta gäller inte bara för heminredning. Utan även butiksinredning och belysning hänger ihop. Läs mer om hur man tillverkar butiksinredning med led här.