Användarvänlighet i tunnelbanan

japan-ticket-gates-1024x576

Japan är ett väldigt annorlunda land. De gör en hel del saker väldigt väldigt bra. Andra saker gör de mindre bra och många saker verkar konstiga för utomstående helt enkelt för att deras kultur och språk är så annorlunda.

Om man tittar på hur vissa saker görs i vardagslivet så finns även här en del svårbegripliga saker i Japan ( eller rätt många faktiskt), som till exempel alla knappar på toaletten, men samtidigt har de ju 10 olika funktioner för att tvätta rumpan innan man reser sig från toan. Så knapparna behövs, vi utomstående fattar bara inte språket och är inte vana vid så många funktioner.

En sak som Japanerna gör riktigt bra när det kommer till användarvänlighet, är systemen i tunnelbanan. Visst finns det ett hinder med språket men alltihop fungerar fantastiskt smidigt. Är ni intresserade av Japan och av användarvänlighet kolla dessa två inläggen på Randomwire. Särskilt det första som pratar om tunnelbanan i Tokyo. Missa inte video om vad som händer när man trycker på hjälpknappen.

http://randomwire.com/everyday-usability-in-japan/

http://randomwire.com/why-japanese-web-design-is-so-different/