Använd lampor i inredningen

I taket ska det sitta en plafond och vid soffan en läslampa så man kan läsa böcker på kvällarna. Mer än så behövs väll inte i ett vardagsrum…

Så resonerar många och låter därmed belysningen bli något som står utanför resterande inredning. Man är noga med att soffa, mattor och annat möblemang ska passa ihop men allt för få tänker på att belysningen kan vara det avgörande för hur rummet kommer att upplevas.

inred-med-lampor

Matcha, matcha och matcha

Som allt när det gäller inredning gäller det att allt ska matcha i rummet. En lampa av smide kan vara otroligt snygg, men endast om den står i en omgivning som gör att den passar. Det är mindre krav på en plafond som få lägger märke till än en golvlampa som ska skapa mysig stämning både genom utseende och ljus men därmed inte sagt att plafonden inte ska matcha rummet i övrigt.

Att låta lampskärmens färger lyfta upp soffans eller tapeternas färger är snyggt och vanligt. Att istället lyfta upp färgerna i orkidén eller prydnadssakerna är inte lika vanligt men väldigt snyggt. Små lampskärmar kostar inte heller mycket vilket gör att man kan byta utifrån säsong. Det är inte konstigare än att man byter gardiner till sommar, vinter och jul.

Utnyttja spotlights på rätt sätt

Spotlights är precis som namnet säger ”ljus på en spot/punkt”. De är tillverkade för att ge punktbelysning och ska också användas för detta. Det finns de som använder spotlights i taket för att skapa en allmänbelysning men det passar inte bra i hemmet utan bättre i affärer. I butiker används ofta spotlights med led par 30 lampor som både punktbelysning och som allmänbelysning. Se här. Allmänbelysningen ska bestå av ett mjukt ljus som sprider sig över ett stort område. Alltså exakt tvärtom mot vad spotlights egentligen har för funktion.

Däremot kan dessa ”spottar” definitivt användas för att lyfta fram något speciellt i rummet. Det kan tex vara det stora familjefotot eller en grönväxt. När spottar används ska man också våga testa att låta ljuset komma från olika håll. Kanske är det snyggare med en underbelysning på växterna medan tavlan oftare får sitt ljus snett uppifrån.

Dölj ljusslingan

Ledslingor är väldigt dekorativt samtidigt som de även kan lyfta fram detaljer genom att belysa dem med slingan från flera olika håll. Det blir ännu finare om slingan inte syns utan klistras fast på undersidan av ett hyllplan eller placeras bakom en gardin. Överlag är ljus där inte ljuskällan syns mycket behagligt och stämningshöjande.

Armaturen viktig – ljuskällan ännu viktigare

Allt för många stirrar sig blind på armaturen när de ska inreda rummet. Men det är inte armaturen i första hand som påverkar känslan i rummet. En ful armatur som ger ett mysigt ljus kan vara positivt men en mycket snygg armatur som ger för skarpt ljus kan förstöra hela känslan.

Det man ska tänka på är flera olika saker. För det första kan man se på armaturen vad för slags ljuskälla som passar. Det finns olika socklar men även hur armaturen är utformad kan begränsa vilka olika ljuskällor som går att placera i den.

Det andra, vilket är lättare att påverka, är vilken ljuskälla som används. En mysig vägglampa som endast ska skapa ett mjukt ljus på väggen kan bli något som bara förstör om en/två 60w glödlampor placeras i armaturen.

Det är därför viktigt att, redan vid inköp, tänka över var armaturen kommer att placeras och vilken funktion som ljuset från den ska ha.