LED-lampan, bara fördelar

Många är vi nog som har hört talas om en ganska nya uppfinning, LED-lampan. Många av oss har nog också hört att det ska vara en ny, bättre och mer miljövänlig lampa än vår gamla glödlampa. Men efter den informationen är det inte många som vet så mycket mer om den nya LED-lampan egentligen. Varför är den så bra? Varför ska man byta ut glödlampan mot en LED-lampa? Vad är det egentligen för skillnad på en glödlampa och en LED-lampa? Det är några av många frågor som folk ställer sig runt om i Sverige. Därför kommer här en liten sammanfattning om den nya LED-lampan och förhoppningsvis så är vi alla lite klokare efteråt.

fordel-med-lampor1

LED-lampan är egentligen en lysdiod och fördelen med detta jämfört med andra glödlampor är att ljuset som strömmar ut ur en lysdiod inte innehåller någon värme. Vilket både glödlamporna och halogenlamporna gör. Detta resulterar i att LED-lamporna inte alls är brandfarliga. En annan fördel med LED-lampan jämfört med en vanlig glödlampa är att den inte innerhåller några farliga ämnen som bly eller kvicksilver, vilket är bra för miljön. Andra fördelar med en LED-lampa jämfört med en glödlampa är att den har många fler timmar livslängd. Den kan alltså lysa betydligt längre än en glödlampa. Samtidigt så drar också en LED-lampa betydligt mindre energi när den är tänd jämfört med en glödlampa, vilket är bra både för miljön och för plånboken.
Men självklart finns det också nackdelar med en LED-lampa jämfört med en vanlig glödlampa. Annars hade det väl aldrig funnits några tveksamheter på om man ska välja en LED-lampa eller en glödlampa. Den nackdel som flest människor tycker är störst är att LED-lamporna ofta är dyrare än en vanlig glödlampa. Det skiljer ganska mycket i pris mellan en vanlig glödlampa och en LED-lampa. Ibland kan det till och med skilja ett par hundar kronor. Men om man skulle mäta kostnaderna under en längre period, till exempel ett helt år skulle kostnaden bli tvärtom. Då skulle alltså LED-lampan vara mycket billigare än en vanlig glödlampa. Detta beror på att LED-lampan har så mycket längre livstid att man skulle bli tvungen att köpa ungefär 50 glödlampor för att hålla lyset tänt lika länge som en LED-lampa. Med andra ord kan man säga att det inte finns några större nackdelar med en LED-lampa jämfört med en glödlampa. Så skynda er att köpa en LED-lampa med andra ord.